Barnedåb – traditioner og tro

Barnedåben – barnets første fest
Barnedåben er barnets første fest, og den afholdes typisk inden barnet er fyldt 6 måneder. Ved dåben bliver barnet indlemmet i den kristne kirke og familien fejrer efterfølgende dåben med en dåbsfest. Der er ikke nogle specielle ritualer eller traditioner forbundet med fejringen af dåben efter ritualerne i kirken, så festen kan være alt lige fra en kop kaffe på den lokale kro, til det helt store middagsarrangement med hele familien samt nære og fjerne slægtninge.

Dåbsgaver - de mest populære dåbsgaver
I Danmark er der flere traditioner forbundet med dåbsgaver. Gaverne skal ofte være nogen, som barnet kan have hele livet, og derfor skal de være lavet af materialer, som kan holde i mange, mange år. De mest populære dåbsgaver er sparegris, flagstænger, smykkeskrin og skrin til ”min første tand” eller ”min første hårtot" samt rør til dåbsattesten. Andre populære gaver, som barnet kan bruge med det samme, er børnebestik og service.

Se det store udvalg af dåbsgaver på Plaza.dk her >>

Barnedåbens historie
Barnedåben stammer fra Bibelen og Kristendommen. Dåben symboliserer at barnet indlemmes i den kristne tro og menighed. Det kristne dåbsritual har sit forbillede i Johannes Døberen som ved dåben ”vasker” barnets synder væk, og dermed åbner døren til den kristne kirke. Jesus beskriver selv dåben som en vigtig begivenhed, for senere at kunne komme ind i Guds rige. Oprindeligt er ritualet med at dryppe vand på barnet eller at helt nedsænke barnet kortvarigt i vand, slet ikke et kristent ritual, men der imod et nordisk førkristent ritual som er forbundet med den nordiske Odinskulten. I dag er barnedåben stadig et fast ritual for rigtig mange danskere, idet størsteparten fejrer en traditionel dåb, hvor barnets hoved vædes med vand fra døbefonden mens præsten døber barnet i Faderens, Sønnens og Helligåndens navn.

 

Vent venligst ...