Bryllup - historien og traditionerne

Et bryllup er en begivenhed fyldt med traditioner og skikke. Faktisk starter traditionerne længe før selve brylluppet, nemlig når den ene af parterne frier. Der er nogle traditioner om frierier, der går mange hundrede år tilbage, og den mest kendte er nok, at kvinder må fri til deres mænd på skuddagen, der kun forekommer hvert fjerde år, ellers foreskriver traditionen, at det er manden, der skal ned på knæ for sin udkårne og fri. Før manden frier, er det god skik at spørge den kommende bruds far om tilladelse til at fri, men det er ikke en tradition, der opretholdes i Danmark, nærmere bare en sjov skik.

Traditioner og skikke
Når frieriet er overstået, og der er sat en dato for brylluppet, begynder brudens jagt på brudekjole og genstande, der traditionelt hører til en brudekjole. Ud over kjolen skal bruden nemlig bære: noget nyt, noget gammelt, noget lånt og noget blåt. Det kan være alt fra beklædningsgenstande til smykker eller ure.

Når der er under en måned til brylluppet, må vennerne til brudeparret afholde en sidste vild fest for de kommende ægtefolk, nemlig en polterabend. Ved denne fest er det mændene, der holder en fest for den kommende gom og kvinderne, der holder en fest for bruden. Disse fester har en tendens til at udvikle sig temmelig vildt.

Vielsesringe og forlovelsesringe
Når der er friet, og der er sagt ”ja” er man teknisk set forlovet. Mange mennesker benytter sig af forlovelsesringe, som et symbol på det forestående bryllup, og flere par er forlovet i over et år før det endelige bryllup. Forlovelsesringe er en slags overgangsringe, der i nogle tilfælde opgraderes til vielsesringe før brylluppet, men oftest udskiftes med mere værdifulde vielsesringe, når tiden for brylluppet kommer.

Plaza.dk har et stort udvalg i både forlovelsesringe og vielsesringe. Husk, at I får en GRATIS indgravering med i prisen, når I køber vielsesringe hos Plaza.

Selve brylluppet
I Danmark kan man blive gift i en kirke, hvor det er præsten der forestår vielsen, eller man kan blive gift på rådhuset, hvor det er borgmesteren eller en embedsmand der forestår vielsen. Hvad de færreste ved, kan man også blive viet på et skib, da en skibskaptajn også har tilladelse til at forestå en vielse.

Bryllupsgaver og morgengaver
Der er også traditioner forbundet med gaver, i forbindelse med et bryllup. Det er en tradition, at gommen sørger for, at der er en morgengave til bruden morgenen efter brylluppet. Denne morgengave er ofte et smykke.

Selve bryllupsgaverne kan være alt lige fra praktiske ting til hjemmet, brugskunst eller gavekort, men der er ofte også smykker og ure på gavebordet ved et bryllup. Se Plaza.dk´s store udvalg i smukke ringe eller halskæder, der vil være perfekte til morgengaver til bruden.

Festen
Efter den ceremonielle del af vielsen og bryllup følger ofte en fest, hvor en masse sjove traditioner finder sted. Blandt andet talrækken for aftenens taler, tallerken-klir, sokkeklipning og brudevals.

Hvem må tale?
Talerækken ved et bryllup er traditionelt fastlagt som følger:

Indledning - Velkommen: Gommen eller gommens far (kort velkomst, hvorefter ordet overdrages til toastmasteren)
Det praktiske: Toastmaster byder velkommen, giver praktiske informationer
Første tale: Brudens Far
Anden tale: Brudgommen
Tredje tale: Forloveren
Fjerde tale: Brudgommens Far
Femte tale: Bruden

Herefter er det op til toastmasteren at finde plads til andre talere, der skal have meldt sig, inden middagen. En toastmaster har lov til at afvise en taler, hvis denne er beruset eller har skrevet en meget lang tale, der kommer til at forstyrre serveringen af maden, eller den øvrige afvikling af brylluppet.

De mange andre traditioner
Under middagen er der også en del sjove traditioner, som gæsterne deltager i. De mest udbredte er:

- Når gæsterne slår med bestikket på tallerknerne, skal brudeparret rejse sig, stige op på deres stole og kysse. Hvis gæsterne så begynder at trampe i gulvet, skal parret ned under bordet og kysse også

- Hvis gommen forlader lokalet under middagen, må alle de mandlige gæster rejse sig, og går hen til bruden for at kysse hende (på kinden!). Det samme gælder for kvinderne, hvis bruden forlader lokalet under middagen.

- Inden midnat skal brudeparret danse den traditionelle brudevals, hvor gæsterne står i ring om parret, og langsom går tættere og tættere på parret. Når valsen slutter, må mændene gribe gommen, trække hans sko af og klippe hans sokker i stykker.

- Brudeparret skal forlade brylluppet sammen, når festen er slut, og gæsterne må pynte bilen med forskellig pynt, samt binde en snor med konservesdåser fast til bilen, så de skramler, når bilen køre.

- De nærmeste venner af brudeparret, må drive gæk med brudeparret, ved at skaffe sig adgang til stedet, hvor bryllupsnatten skal foregå, og lave harmløse løjer, som en overraskelse når brudeparret ankommer.

 

Vent venligst ...