Diamanter og ædelsten - guide i de mest kendte sten

Diamanter, Swarovski og ædelsten

Diamanter
Diamant er vel nok den mest velkendte og efterspurgte af alle ædelsten. Diamant er en metastabil allotrope af kulstof (C), og er det hårdeste kendte mineral, der findes. Diamanter kan derfor kun slibes med diamantstøv. Desuden er betegnelsen diamant afledt af det græske ord "adamas", der betyder "den ubetvingelige". De fleste naturlige diamanter dannes ved høj temperatur og tryk i dybder på 140 til 190 kilometer i Jordens kappe.

Diamant tilhører det kubiske krystalsystem og krystalliserer oftest i oktaedre, men kan også forekomme som dodekaeder, tvillingkrystaller eller terninger. De fleste diamanter er svagt gullige eller brunlige, mens diamanter med en egentlig farve, samt farveløse diamanter, er yderst sjældne og kostbare. Farverne skyldes indhold af andre mineraler, bl.a. bor og nitrogen. Diamant ridses sjældent på grund af den store hårdhed, men stenen er fuldkommen spaltelig i 4 retninger parallelt med oktaederfladerne.

Diamant kan derfor være følsøm overfor stød og slag, men er meget modstandsdygtig overfor kemikalier. Diamant bruges også i industrien til skæring og boring af andre blødere materialer på grund af hårdheden, men også fordi diamanter er en meget god varmeleder og ikke overopheder. Først ved temperaturer omkring 900 grader Celsius vil diamanten kunne risikere at brænde op (720 grader Celsius i oxygen).

Du kan læse mere om diamanter og deres historie her >>

Rubin
Rubin er en variant af korund, der er kendt for sin dybe røde farve, hvilket skyldes isomorfi af chrom. Farverne i rubiner kan dog variere fra bleg lyserød til dyb blodrød. Rubin hører blandt eliten, når det kommer til ædelstene, og er en af historiens mest populære og efterspurgte ædelstene. Naturligt forekommende rubiner er yderst sjældne og kostbare, især de store og klare rubiner. Dog er det muligt at fremstille rubiner syntetisk, som naturligvis har en lavere værdi. Det siges at rubin giver bæreren livskraft, velstand, mod og energi. Rubiner kommer hyppigst fra områder og lande som Burma, Sri Lanka, Kenya, Thailand, Madagaskar og Indien. Rubin, der kommer af mineralet korund, har en særdeles god holdbarhed uden tendens til spaltning.

Safir
Safir er en anden variant af korund, bedst kendt for sin dybe blå farve, hvilket skyldes isomorfi af jern og titan. Safirer kan imidlertid findes i enhver farve, undtagen rød, hvor de mest hyppige er blå, gule, grønne, pink og farveløse safirer. Ren blå er den mest kostbare farve for safir, og de blå safirer hører også til eliten blandt ædelstene. Denne farve af safirer er meget sjælden, men ligesom ved rubiner, er det muligt at fremstille safir syntetisk. Blandt andet bliver der lavet safirglas til brug i ure, hvilket er meget stærkere end almindeligt glas. Nøgleordene for safir er kreativ udfoldelse, intuition og håb, og det siges af safirer kan hjælpe til at få opfyldt sine drømme. Safirer kommer primært fra Kashmir, Australien, Thailand, Sri Lanka, Burma, Kenya og Madagaskar. Safir, der kommer af mineralet korund, har en særdeles god holdbarhed uden tendens til spaltning.

Smaragd
Smaragd er den mest eftertragtede variant af beryl, og er kendt for sin dybe grønne farve. Farven skyldes chrom og forekommer i alle nuancer. Smaragd hører blandt de kostbareste af alle ædelsten, ligesom rubin og safir. Det kan dog være let at forveksle smaragd med grøn beryl, og det er ligeledes også muligt at fremstille syntetisk smaragd - begge dele med langt lavere værdi end en ægte smaragd.

Smaragd har næsten altid små synlige uklarheder og indeslutninger, der kaldes smaragdens urtegård. Disse uklarheder er medvirkende til at smaragden udviser en vis skørhed. Stenen kan derfor let skades ved uhensigtsmæssig behandling og brug, og slibes derfor ofte i smaragdslib, hvor hjørnerne slibes af, eller som cabochon. En smaragd af ypperste kvalitet er dyb grøn med få uklarheder uden metallisk karakter i glansen. Nøgleordene for smaragd er livsglæde, velstand, klarsyn og ærlighed, og det siges at smaragd åbner op for succesfuld kærlighed. Smaragder kommer primært fra Colombia, Afrika, Brasilien og Pakistan. Blandt de danske kronjuveler findes et smykkesæt i smaragd, hvilket så vidt vides er den største samling af smaragd-kronjuveler i verden.

Amatyst
Ametyst er en del af kvartsfamilien, der varierer i farven fra sart lavendel til dyb violet, men kan også have rødlige undertoner - det der også kaldes purpurfarvet. Ametyst blev engang betragtet som en af de mest værdifulde ædelsten i verden på højde med rubin og smaragd, men er med tiden blevet mere hyppigt forekommende. Det siges at ametyst er en beroligende sten, der arbejder i de følelsesmæssige, åndelige og fysiske planer for at give ro, balance, tålmodighed og fred. Ametyst kommer fra mange steder i verden og farvenuancerne kan variere meget alt efter oprindelsesland. De vigtigste steder tæller Brasilien, Uruguay, Afrika, Uralbjergene og Sri Lanka. Ametyst tilhører den grovkrystallinske gruppe og har en god holdbarhed uden tendens til spaltning

Zirkon
Zirkon, ikke at forveksle med syntetisk zirkonia, er en transparent smykkesten med en høj lysbrydning. Zirkon kan forekomme i et utal af farver, hvor de mest hyppige er rødbrun, gul, grøn, blå, grå og farveløs. Farveløse zirkoner er et populært alternativ til diamanter, og betegnes nogle gange "Matura diamanter". Zirkon har en rimelig til god holdbarhed, og bruges også i den dekorative keramiske industri. De farveløse og blålige zirkoner, der findes på markedet er dog oftest blevet varmebehandlet, og kan være meget skøre. Naturligt farvede zirkoner i rødgule nuancer er de mest eftertragtede og kostbare varianter. Zirkoner bliver oftest facetslebet. Det siges at zirkon giver bæreren større klarhed, fokus og fornyet energi. Zirkon findes ofte i Australien, Brasilien, USA, Sri Lanka og Burma

Syntetisk kubisk zirkonia
Syntetisk kubisk zirkonia (CZ) er en syntetisk smykkesten af zirkoniumoxid, der primært bruges til at imitere diamant. Stenen kan også farves i andre farver for at imitere andre smykkesten. Stenen må ikke forveksles med zirkon, som er en helt anden sten med helt andre fysiske og optiske egenskaber, og anderledes kemisk sammensætning.

Stenen er meget hård og tung, men betegnes generelt som en skør sten, der reagerer meget lig glas. Syntetisk kubisk zirkonia er den mest brugte diamantimitation på markedet, men adskiller sig fra diamant på mange områder. Blandt andet har kubisk zirkonia lavere glans, men mere gennemsigtighed end diamant. Kubisk zirkonia er også væsentlig tungere end diamant. En modsætning er også at kubisk zirkonia er en termisk isolator, mens diamant er en af de mest effektive termiske ledere. Kubisk zirkonia kan slibes på mange forskellige måder, men typisk som brillantslib. Syntetisk kubisk zirkonia produceres på fabrikker mange steder i verdenen.

Tyrkis
Turkis tilhører krystalsystemet triklin, og er en opak smykkesten med en voksagtig glans. Navnet kommer af det franske udtryk "Pierre Turquoise", som betyder "tyrkisk sten". Farven er typisk inden for det spektrum, vi kalder turkisfarvet - fra lys- til middelblå over i grønlig blå. Stenen findes også i grøn, men disse sten er knap så eftertragtede og har en lavere værdi. De fleste turkiser har årer af sort eller brun modersten, og helt ensfarvede turkiser er sjældne i større stykker. De iranske turkiser er de mest værdifulde på grund af deres himmelblå farve og gode hårdhed. Turkis er en ret skør og sart sten, og bør ikke komme i kontakt med tunge væsker, såsom opvaskemidler og kosmetiske produkter. Dette kan forårsage en farveændring fra blå til grøn. Turkiser bliver ofte behandlet med plastik eller voks på grund af stenens porøsitet. Stenen slibes typisk som cabochon eller til stenkæder. Det siges at turkis giver bæreren kampånd, beskyttelse, mod og styrke. Turkis har stor haft historisk betydning flere steder i verden, og findes ofte i Iran, Kina, Israel, USA og Mexico.

Aquamarin
Aquamarin er også en populær variant af beryl, som typisk har en gennemsigtig lys blå eller grøn farve, og hvis navn henviser til havvandets farve. Farven skyldes isomorfi af lidt jern. De fleste naturlige aquamariner er grønlige, og kan i nogle tilfælde forveksles med smaragd. Disse kaldes også grøn beryl. De mest kostbare og værdifulde aquamariner er de helt klare og blå eksemplarer. Mange aquamariner bliver varmebehandlet for at fjerne den gule komponent i stenen, så den blå farve står tilbage, hvilket er meget almindeligt. Aquamarin kan også fremstilles syntetisk. Det siges at aquamarin giver bæreren mod, håb, udholdenhed og indre fred. Aquamariner bliver hyppigst fundet i Brasilien, Colombia og Afrika. Aquamariner er ret holdbare, og har større hårdhed end kvartsbaserede smykkesten, men eksemplarer med mange indeslutninger kan have en vis skørhed.

Topas
Topas er en del af det rombiske krystalsystem, er transparant og findes i næsten alle regnbuens farver. Der findes ingen varietetsnavne, og topas betegnes derfor ved deres farve, f.eks. blå topas. De mest eftertragtede og kostbare varianter af topas er dem i varme farver, eksempelvis rød, rosa og rødlig orange. Ligeledes er gule og gulbrune topaser populære, og selvfølgelig den blå topas. De blå topaser er fra naturens side meget lyse, og bliver ofte varmebehandlet for at opnå en mere intens blå farve. Topas er på grund af sin hårdhed velegnet som smykkesten, men har også fuldkommen spaltelighed i en retning, hvilket gør den skør. Der tages derfor hensyn til dette, når topas bliver lavet til smykkesten. De fleste topaser af god kvalitet bliver facetslebet, mens topaser af lavere kvalitet cabochonslibes. Det siges at topas giver bæreren balance, beskyttelse, succes og fjerner stress. Topas bliver hyppigst fundet i Brasilien, Rusland, USA, Nigeria og Pakistan.

Agat
Agat er en del af kvartsfamilien, der kan have en uendelig mængde af varierende farvenuancer og farvetegninger. Agat består af et vekslende lag af kalcedon, hvor hvert lag kan have sin egen farve. De forskellige typer af agat, har derfor fået sine egne individuelle betegnelser, såsom båndagat, mosagat, blondeagat, sort agat, m.fl. Agater har typisk ikke den store lysgennemtrængelighed, og det er meget normalt at agater indfarves i alle farver. De forskellige farver af agat kan have forskellige symbolske betydninger, men nogle af de mest populære betydninger er at de bringer ro, harmoni, beskyttelse, styrke og intelligens. Agater er meget udbredte i det meste af verden, men findes især i Australien, Brasilien, USA, Afrika og Alperne. Agat tilhører kalcedongruppen, som hører ind under den kryptokrystallinske kvartsgruppe. Agat har en god holdbarhed uden spaltelighed.

Swarovski Krystaller
Swarovski er verdens førende producenter af luksus krystalglas og har hovedkvarter i Østrig. Krystalglasset har mange anvendelsesformål, bl.a. til smykker, optik, figurer, flasker, lysekroner og andre krystalelementer. Krystalglas er en glastype, der er tilsat blyoxid, som gør glasset mere tungt og i højere grad får det til at ligne ægte bjergkrystal. Krystalglas er også væsentligt nemmere at forme og manipulere end normalt glas. Krystalglas er også et godt materiale til smykker, og Swarovski er en af de mest anerkendte mærker inden for brugen af dette. Det er også her betegnelsen "Swarovski-krystaller" er opstået. Swarovski krystaller er krystalglas af fineste kvalitet, der løbende bliver testet og kontrolleret for potentielle farer i forbindelse med hudproblemer. I forarbejdningen af Swarovski krystaller sørger de for at blyoxiden bliver bundet godt fast, uden farer for at det løber ud. Swarovski krystaller bliver brugt verden rundt, som et billigere alternativ til ægte ædelsten og kan fås i alle farver. Swarovski krystaller bliver typisk slebet i facet eller brillantslib. Swarovski krystaller er også kendt for deres gode holdbarhed.

Aventurin
Aventurin er en del af kvartsfamilien, og er karakteriseret ved at være semitranslucent med indeslutninger af små flade mineralkorn, der giver en glimtende lyseffekt kaldet aventurescens. Aventuriner er typisk grønne, men kan også være orange, blå, gule, brune og grå, med glimtende mineralkorn i gyldne, rødlige, grønne eller blå nuancer. Mineralkornene består ofte af chrom, fuchsit, goethit og hæmatit. Aventurinkvarts hører til den grovkrystallinske gruppe og har en god holdbarhed, men kan have en lidt lavere hårdhed end de andre kvartsbaserede smykkesten. Aventurin bliver slebet som både cabochon og facet. Det siges at grøn aventurin giver held i penge, arbejde og kærlighed, samt styrker ens kreativitet. Aventurinkvarts kommer bl.a. fra Indien, Rusland, USA og Grønland.

Citrin
Citrin er en del af kvartsfamilien, der varierer i farven fra gul til orangebrun. Nogle af de mørkere citriner på markedet er i virkeligheden ametyster eller røgkvarts, der er blevet varmebehandlet og derved har skiftet farve, idet naturligt forekommende citriner er sjældne. Det siges at citrin giver lys energi, og er forbundet med succes, held, overflod og personlig styrke. Brasilien er verdens førende producent af citrin. Citrin tilhører den grovkrystallinske gruppe og har en god holdbarhed uden tendens til spaltning.

Topas
Opal er en del af det amorfe krystalsystem, og har en vandholdig kemisk sammensætning. Stenens fysiske egenskaber varierer stærkt afhængig af stenes vandindhold og porøsitet. Man skelner desuden mellem forskellige varianter af opal, heriblandt sort opal, hvid opal, almindelig opal, ædelopal, opal matrix og ildopal. Afhængig af farvespillet er sort opal den mest kostbare af alle opaler. Opaler med meget farvespil betegnes ædelopaler, mens hvid opal er translucent med farvespil. Almindelig opal er translucent uden farvespil, men forekommer i mange farver. Syntetisk opal forekommer, men det er relativt nemt at kende forskel under lup. Opal har en høj skørhed, tåler ikke varme eller pludselige temperaturforandringer. Visse opaler kan miste vand og derved farvekvalitet. Dog kan farven i visse tilfælde reetableres ved påføring af fugt. Opal bliver oftest cabochonslebet.

Labradorit
Labradorit kommer af mineralet natrium-feldspat, og er en semitranslucent til næsten opak smykkesten. Labradorit har fået sit navn efter den canadiske halvø Labrador, og har også givet navn til lyseffekten labradoriscens, som skyldes den regnbueagtige glimten, som stenene indeholder. Labradorit med en høj grad af denne lyseffekt betegnes ofte spektrolit. Labradorit forekommer oftest i farverne grå, brun, blå, gul, grønlig og farveløs. Labradorit er ret skør og har fuldkommen spaltelighed i to retninger. Den har desuden lav hårdhed, tåler ikke varme og ridses let. Derfor bør man passe på sine labradoritsmykker og undgå at lægge dem sammen med andre smykker. Labradorit bliver oftest cabochonslebet. Det siges at labradorit reducerer stress, giver psykisk beskyttelse, klarhed og øger selvtilliden. Labradorit findes ofte i Canada, USA, Finland, Norge, Rusland og Madagaskar. Det siges at opal fremmer inspiration og kreativitet, hjælper til at håndtere forandringer og styrker hukommelsen. Opal er hyppigt forekommende i Australien, men findes også i USA, Brasilien, Mexico og Etiopien.

Røgkvarts
Røgkvarts er en brun/sort variant af kvarts, der har fået dette navn, da den har en røgagtig farve. De mørkeste røgkvarts sten kaldes også morion herhjemme. Det siges at røgkvarts er en beskyttende sten, der bringer fysisk og psykisk beskyttelse, samt omdanner negativ energi til positiv energi. Røgkvarts er hyppigt forekommende i Brasilien, Madagaskar, Australien, USA og Alperne. Røgkvarts tilhører den grovkrystallinske gruppe og har en god holdbarhed uden tendens til spaltning

Onyx
Onyx er en del af kvartsfamilien, der er opbygget af sorte, grå og hvide kalcedonlag. Nogle gange kan en onyx indeholde rødlige eller brune lag, hvilket kaldes en sardonyx. Hvis stenen bliver slebet af henholdsvis den hvide eller sorte farve, betegnes den som hhv. hvid agat eller sort agat. Forskellen mellem en agat og en onyx kan være svær at få øje på, da de begge er bygget op af kalcedonlag, og mange gange bliver sort agat også solgt som onyx. Der produceres desuden syntetisk onyx. Det bedste vil derfor være at få en professionel gemmolog til at vurdere stenene.

Det siges at onyx bringer udholdenhed, beskyttelse mod energidræning, kontrol og frigørelse af negativ energi. Onyx forekommer mange steder i verden, hvor de mest hyppige steder er Uruguay, Brasilien, USA, Australien, Indien og Madagascar.

Månesten
Månesten kommer af mineralet kalium-feldspat, og er en semitransparent til translucent smykkesten. Månesten kan have mange forskellige farver, bl.a. blå, grå, hvid, pink, fersken, grøn og brun, som er de mest hyppige. Månesten har som regel en perleagtig glimten i den rette belysning, også kaldet adularescens, hvilket er højt værdsat inden for smykkeverdenen. Månesten har i århundreder været benyttet som smykkesten, og blev bl.a. beundret af romerne, da de troede at stenen indeholdte størknede stråler fra månen. Månesten er ret skøre og har fuldkommen spaltelighed i to retninger. De har desuden en lav hårdhed, tåler ikke varme og ridses let. Derfor bør man passe på sine månestenssmykker og undgå at lægge dem sammen med andre smykker. Månesten bliver oftest cabochonslebet. Det siges at månesten styrker feminin energi, giver balance til følelserne, samt klarsyn og beskyttelse. Månesten findes hyppigt i Sri Lanka, Indien, Australien, Brasilien og USA

Granat
Granat er en fællesbetegnelse for en gruppe af beslægtede, isomorft blandbare mineraler, som alle tilhører det kubiske krystalsystem. De mest betydningsfulde granater er almandin, andradit, grossular, pyrop, spessartin og uvarovit. Fælles for alle granater er en ubetydelig spaltelighed, en relativt god holdbarhed og at de er enkeltbrydende. De fleste granater kan dog smelte i en loddeflamme. Nogle typer er dog mere holdbare, hvor andradit er knap så holdbart. Granat forekommer i stort set alle farver, men de mest kendte inden for smykkeverdenen er rød og grøn granat. Her er et hurtigt overblik over de forskellige varieteter:

- Almandin: Dyb rød farve med violet skær. En af de mere holdbare granater. Almandin kan indeholde rutilnåle, og skabe det der kaldes stjernealmandin. Findes i Australien, Brasilien, Indien og Sri Lanka.

- Andradit: Lidt ringere holdbarhed end andre granater. Farven varierer typisk mellem mørk gulgrøn og lys gul. Demantoid er den mest kendte og værdifulde variant. Findes i Rusland, USA, Ukraine og Kina.

- Grossular: Farverne kan variere fra rødbrun til gulbrun (hessonit) over til lysgrøn til intens mørkegrøn (tsavorit). Findes også i en næsten opak variant (hydrogrossular), i grønne, røde, rosa og gullige farver. Findes i Sibirien, Brasilien, USA, Sri Lanka og Afrika.

- Pyrop: Den mest kendte sten i granatgruppen. Har en ildagtig intens rød farve. Svær at skelne fra almandin, men har typisk færre fejl og indeslutninger. Findes i Australien, Sri Lanka, USA, Afrika og Indien.

- Spessartin: Har en gulligrød til brunrød farve. Har karakteristiske bølgende indeslutninger. Hører sammen med almandin og pyrop til de mere "solide" granater. Findes i Brasilien, Tyskland, Italien, USA og Madagaskar.

- Uvarovit: Opkaldt efter den russiske greve Sergej Uvarov. Farven er stærk grøn med stærk glans. Meget sjælden i slibeværdige stykker. Findes i Rusland, Canada, USA og Finland.

Røde granater forveksles ofte med rubin, spinel og turmalin. Grønne granater forveksles ofte med smaragd, peridot, jade og turmalin. Granater kan slibes både som facet og cabochon. Det siges at granater giver bæreren kraft, ny energi, vitalitet og beskyttelse mod ondskab.

Kalcedon / Calcedon
Kalcedon er en del af kvartsfamilien, og er karakteriseret ved at være en translucent blå sten, der dog også kan være over i en grålig farve. Kalcedon kan i princippet være mange forskellige farver, hvis hele kalcedongruppen tælles med, og det er også her agat og onyx hører til. Tales der om smykkestenen kalcedon, er det dog primært den lysblå-blå varietet, der menes. De mest eftertragtede kalcedoner er de helt ensfarvede. Rød kalcedon forekommer også, hvilket kaldes karneol, mens den kostbareste varietet inden for kalcedongruppen er den æblegrønne chrysopras. Blå kalcedon bliver ofte farvet for at efterligne chrysopras. Alle disse forskellige varieteter af kalcedon har været højt skattede gennem historien. Kalcedon er ligesom de andre kvartsbaserede smykkesten holdbar uden tendens til spaltning. Det siges at blå kalcedon bringer positiv energi, fjerner depression og styrker venskaber. Kalcedon findes mange steder i verden, bl.a. Brasilien, Indien, USA, Rusland og Australien.

Naturperler
Naturperler er et organisk dannet smykkemateriale, der bliver dannet i perlemuslinger og snegle, som er i stand til at udskille perlemor. Af naturperler er der to vigtige typer inden for smykkeverdenen, saltvandsperler og ferskvandsperler. Perlerne kommer altså fra perlemuslinger, der lever i hhv. saltvand og ferskvand. Perledannelsen sker ved at et fremmedlegeme, f.eks. et lille snyltedyr, kommer ind i muslingen, hvilket sætter gang i en forsvarsmekaniske, hvor muslingen danner perlemorsubstans, som bliver til den endelige perle. Disse naturperler er ægte perler, og er utroligt sjældne og svære at opdrive den dag i dag.

Ægte naturperler er kendetegnet ved at være dannet af mange tusinde lag, og naturperler kan have mange forskellige former, hvoraf den mest sjældne er den helt runde perle. Perlens farve, glans og skær er afhængig af lagenes art og opbygning. Eksempelvis kan en stor mængde af konkyolin i de yderste lag kan bevirke at perlen bliver mørk, mens skæret i perlen, og kaldet perlens orient, afhænger af argonitkrystallerne i perlen. Farven på perlens orient kan være hvid, rosa, gullig, bronze, grønlig, brunlig, violet, grå eller sort.

Naturperler er ret sårbare overfor fysisk og kemisk påvirkning, og perler bør opbevares adskilt fra andre smykker. Endvidere bør perlerne ikke udsættes for kulde- og varmepåvirkninger, og skal jævnligt vedligeholdes. Ferskvandsperler findes typisk i Skandinavien, England og USA, mens saltvandsperler kan findes i Det Indiske Ocean, Det Røde Hav og Caribien. Ægte naturperler er utroligt sjældne og kostbare, og ses sjældent i smykkeforretninger og hos guldsmede. Derfor er der i dag gået industri og kultur i at dyrke perler i perlemuslinger. Disse perler betegnes kulturperler.

Ferskvands-kulturperler
Til forskel fra saltvandskulturperler, bliver ferskvandskulturperler naturligvis dyrket i ferskvand. Derfor er det også en anden slags perlemusling, der benyttes til denne produktion. I dag er det primært kineserne, der er førende inden for produktionen af ferskvandskulturperler. Dyrkning af ferskvandskulturperler er mindre kompliceret end ved kulturperler fra saltvand.

Ved denne metode bliver der ikke formet en kerne eller kugle af muslingeskal. I stedet bliver muslingen implanteret med adskillige stykker kappevæv fra en anden musling af samme art, og sat ud i store opdæmmede damme. Uden en kerne tager det derfor også væsentligt længere tid at dyrke ferskvandskulturperler, normalt 3-8 år. I ferskvand er det imidlertid langt nemmere at styre muslingens næringstilførsel, og giver flere muligheder for at undgå forurening. Dog bliver ferskvandskulturperlens skær ikke lige så god, som ved kulturperler fra saltvand, hvilket bl.a. skyldes muslingens art og mineralsammensætningen af næringen. Ferskvandskulturperler har samme sårbarheder som naturperler og kulturperler. Ferskvandskulturperler dyrkes primært i Kina og Japan

Saltvands-kulturperler
Mennesker har gennem historien brugt mange forsøg på at påvirke perlemuslinger til at udvikle perler. Siden det lykkedes tilbage i starten af 1900-tallet, er der gået storindustri i udviklingen af kulturperler på såkaldte perlefarme. Produktionen af kulturperler sker ved at man fremtvinger processen som perlemuslingen laver, når der kommer et fremmedlegeme ind i den. Typisk bliver der implanteret et lille stykke kappevæv og noget kugleformet perlemor fra en muslingeskal, således at perlen bliver så rund som muligt. Vævet i muslingen danner en perlesæk som udskiller perlemor, der gradvist indkapsler kuglen. En kulturperle af god kvalitet bliver dyrket 2-3 år, mens den typiske kulturperle bliver dyrket 6-8 måneder og derved har lavere kvalitet. Af 100 implantninger er det kun cirka de 50, der bliver til brugbare kulturperler af variende kvalitet. Kun 5% af implantningerne bliver til kulturperler af høj kvalitet. Farven for kulturperler er typisk tonede gule eller hvide til silkegrå.

En anden variant, betegnet Tahiti South Sea kulturperler, kan levere perler fra grå-hvide til helt sorte.

Kulturperler kan have samme orient og udseende, som ægte naturperler. Forskellen ligger dog i det indre, hvor kulturperler kun har lag helt yderst, der omkranser den implanterede kugle, mens ægte naturperler har mange flere lag. Kulturperler har også samme sårbarheder og skal jævnligt vedligeholdes. Kulturperler dyrkes mange steder i Asien, bl.a. Japan, Indonesien og Malaysia.

Rosakvarts
Rosakvarts er en variant af kvarts, som kan være lige fra sart pink over til en mere kraftig rosa nuance. Rosakvarts kaldes ofte for "kærlighedsstenen". Det siges at rosakvarts giver kærlighed, ro, harmoni og tryghed til den der bærer stenen. Rosakvarts findes hyppigt i USA, Brasilien, Sibirien og Madagaskar. Rosakvarts tilhører den grovkrystallinske gruppe og har en god holdbarhed uden tendens til spaltning.

Rhodocrosit
Rhodocrosit er et mineral, der hovedsagligt findes som et uregelmæssigt hvidligt og rødligt stribet krystalaggregat. Den mest eftertragtede form for rhodocrosit har intense rosenrøde striber. Rhodocrosit kan ofte findes i sølvminer, og blev først beskrevet i Rumænien tilbage i 1800-tallet. Rhodocrosit er i dag en populær smykkesten, men kan i nogle tilfælde forveksles med rhodonit. Rhodonit har dog sorte striber, fremfor hvide striber, og er generelt lidt mørkere i farven. Rhodocrosit er generelt en smykkesten med ringe holdbarhed. Den er skør, tåler ikke meget varme og ridses let. Rhodocrosit tåler heller ikke syre, og har en lav hårdhed. Det siges at rhodocrosit giver bæreren selvtillid, skaber balance og styrker kærlighed på alle områder. Rhodocrosit findes primært i Argentina, Sydafrika og USA.

Jade
Jade er et smykkestensnavn for to forskellige mineraler, jadeit og nefrit. "Ægte jade" kommer fra jadeit og er langt mere kostbart, mens nefrit bør betegnes som nefrit-jade. Jadeit er et finkornet aggregat og de almindeligste farver er hvid til grøn, ofte med en uens fordeling af farverne. Den mest værdifulde varietet af jadeit er den chromgrønne, der ligner god smaragd. Denne varietet kaldes også Imperial-jade. Lysere grønne farver er mere almindelige, men jadeit findes også i orange, brun, gul, grå, rød og violet. Turkisblå varieteter er meget sjældne. Nefrit findes ligeledes i et utal af farver. Både jadeit og nefrit er utrolig sej og særdeles holdbar. Hårdheden er desuden moderat, hvilket gør den velegnet til mange forskellige formål, blandt andet udformning af skulpturer og redskaber.Dette er også en af grundene til at nefrit ofte forveksles med jadeit.

Jade og nefrit-jade forbindes ofte med venskab, kærlighed og ægteskab, samt troskab og gavmildhed. Den bedste jadeit kommer fra Burma, men findes også i Tibet, Kina og Rusland.Nefrit er meget mere udbredt og kommer bl.a. fra Kina, Australien, USA, Rusland og flere europæiske lande.

Rutilkvarts
Rutilkvarts er en anden variant af kvarts, der har gyldne nuancer og indeholder nåleformede indeslutninger af krystaller, der oftest er gyldne, rødlige eller sølvfarvet. Hver enkelt rutilkvarts er unik. Det siges at rutilkvarts er en energigivende sten, der kan hjælpe med mental fokus og give bæreren selvtillid. Rutilkvarts kommer hovedsagligt fra lande, som Brasilien og Madagaskar. Rutilkvarts tilhører den grovkrystallinske gruppe og har en god holdbarhed uden tendens til spaltning

Spinel
Spinel er en del af det kubiske krystalsystem, og kan findes i mange transparante farver over i mere opake (ikke transparente) farver. De mest eftertragtede og kostbare spinel er helt transparante, og enten mørk røde, orange, dyb blå, violet eller klar gul, men kan også være brun og sort. Farverne skyldes isomorfi med bl.a. chrom, jern og kobolt. Rød og blå spinel kan let forveksles med henholdsvis rubin og safir. Syntetisk spinel fremstilles også i stort omfang, og er den mest anvendte syntetiske sten, da den også kan imitere andre transparante smykkesten. Spinel i god kvalitet kan facetslibes i mange forskellige former, og har en god holdbarhed samt en ringe spaltelighed. Spinel er desuden modstandsdygtig overfor syrer. Det siges at spinel giver bæreren energi, velstand, rigdom og vitalitet. Spinel kommer primært fra Sri Lanka, Afghanistan, Burma, Afrika og Australien.

Hæmatit
Hæmatit er et mineral, der består af jernoxid og har farven mørkegrå til sort. Hæmatit bliver også kaldes "blodsten", idet der opstår en rød stregfarve, når stenen trækkes henover en hård ru flade. Knust hæmatit blev i oldtiden derfor brugt til rød maling, også kaldet rød okker. Stenen har i poleret tilstand en stærk metalagtig glans. Hæmatit var i slutningen af 1800-tallet en særdeles populær smykkesten, og har gennem tiderne også været anvendt som en værdsat signetsten. Hæmatit er en tung sten og udviser ikke spaltelighed, men stenen ridses let på grund af dens lave hårdhed. Hæmatit slibes typisk som cabochon eller stenperler. Det siges at hæmatit hjælper til stabilitet, styrker jordforbindelsen og forbedrer handlekraften. Hæmatit findes ofte i USA, Canada, Australien, England, Brasilien og Mexico.

Koral
Koral er et organisk dannet materiale af kalk og hornstof, der findes i de tropiske have rundt i verden. Koral bliver naturligt dannet af små havdyr og har en grenformet struktur, man ikke tager fejl af. De fleste koraller der anvendes til smykker er røde, rosa og hvide koraller. De røde koraller kaldes også "ædelkoral", og er de mest værdifulde. Man skelner typisk mellem middelhavskoral og stillehavskoral, hvor middelhavskoral har en ensartet farve, mens stillehavskoral ofte har hvide pletter og årer. De mest værdifulde koraller er uden synlige årer og pletter. Koraller har i mange tusinde år været brugt til forarbejdning af smykker, dekorationer og andet håndværk. Koral er sårbar overfor meget varmt vand og kemikalier. Desuden er koral ret skør og har ringe modstand overfor slitage. Indfarvning og voksbehandling er meget almindelig for koraller, og der forekommer desuden mange efterligninger af koral i både glas, porcelæn, ben, horn og plastik. Koral poleres fremfor at blive slebet, og forekommer typisk som cabochon og koralperler. Det siges at koral fremmer ens passion og gør det muligt at reetablere kontakten med naturen. Derudover bliver det sagt, at koral fremmer kreativitet og optimisme. Koral findes i tropiske have, primært Middelhavet og Stillehavet, men kan også findes i Det Røde Hav, Det Indiske Ocean og Caribien.

Peridot
Peridot kommer af mineralet olivin, der betegnes som peridot når det forekommer i smykkestenskvalitet. Mineralet er opkaldt efter oliven på grund af den olivengrønne farve. Peridot er en transparent smykkesten med en olieagtig glans. Desuden er peridot let at genkende på grund af farven og glansen, men kan i nogle tilfælde forveksles med smaragd. Farveintensiteten og -toningen afhænger af jernindholdet i stenen, og kan variere fra lys gullig olivengrøn til mørk brunlig olivengrøn. Den mest værdsatte farve er mørk olivengrøn. Peridots holdbarhed er relativt god og spalteligheden er ringe. Dog er hårdheden knap så høj, og stenen påvirkes let af slitage. Peridot slibes ofte i facet, mens mindre stykker bliver tromlepoleret og anvendt i stenkæder. Det siges at peridot giver bæreren medfølelse, styrker venskaber og forhold, og afhjælper stress. Peridot findes ofte i USA, Australien, Brasilien, Burma, Norge og Afrika.

Rav
Rav er et organisk dannet materiale af hærdet fossil harpiks. Det stammer fra nåletræer, der voksede for 30-200 millioner år siden og findes primært nær havområder i Nordeuropa og Nordamerika. At harpiks ender i havet er nemlig er forudsætning for dannelse af rav. Det ældste rav der er fundet er cirka 235 millioner år gammelt. Rav kan også findes på strandene i Danmark, og det ældste rav der er fundet her, er 170 millioner år gammelt. Rav fra Nordeuropa, nærmere betegnet succinit, er det man normalt betegner som "ægte" rav. Farven på rav kan variere fra gullig til rødlig brun, men kan i sjældne tilfælde også være hvidlig, grønlig eller blålig. Rav kan være alt fra fuldstændig transparant til helt opak/ugennemsigtig. Det mest eftertragtede rav er transparent med indeslutninger af insekter, blomster og lignende. Rav ilter nemt og kan miste noget af sin farve over tid. Derfor siger man at det er bedst at ravsmykker bliver brugt frem for at ligge i en skuffe, da kontakt og gnidning med huden holder smykkerne blanke.

Når rav bliver fundet er det typisk uklart og kedeligt at se på, og derfor kræver rav en vis form for behandling for at opnå sin glans og sit farvespil til brug i smykker. Rav bliver ofte efterlignet via forskellige materialer, såsom glas og plastik. Rav kan også forveksles med ravlignende sten. De fleste af disse materialer er dog tungere end rav, og rav er også genkendeligt ved at være et ret blødt materiale. Rav smelter desuden ved høj varme. Rav slibes typisk som barok, cabochon og ravperler. Det siges at rav giver en rolig og lindrende energi, fjerner negativitet og styrker intellektuelle egenskaber. Rav findes primært ved havområder i Nordeuropa og Nordamerika, bl.a. Danmark, Sverige, Finland, Baltikum og USA. Det sjældne blå rav kan findes i Den Dominikanske Republik.

Lapis Lazuli
Lapis lazuli er en sjælden bjergart, der primært er sammensat af lazurit, calcit og pyrit. Navnet stammer fra arabisk og betyder "blå sten". De bedste og mest værdifulde eksemplarer har en jævn blå farve med kornede gullige indeslutninger af pyrit. Lapis lazuli blev værdsat allerede i Oldtiden for sin intense blå farve, og blev brugt til dekorationer, vaser og mosaik. Lapis lazuli blev også brugt som farvestof i blåt pigment, også kaldet ultramarin. Lapis lazuli er et kostbart mineral, der også bruges som smykkesten. Lapis lazuli kan let forveksles med sodalit, og der bliver desuden lavet mange efterligninger, både ved syntetisk fremstilling og ved at farve porøse stentyper, bl.a. jaspis. Lapis lazuli har en lav holdbarhed, og er sårbar overfor syrer og baser. Desuden ridses stenen let og tåler kun meget lette stød. Paraffinbehandling og oliering sker ofte for at forsegle den blå farve og forbedre glansen. Lapis lazuli slibes typisk som cabochon eller pladeslib, samt stenperler. Det siges at lapis lazuli giver bæreren indre styrke, opmærksomhed, klarhed og hjælper til bedre kommunikation. Lapis lazuli findes ofte i Badakstan i Afghanistan, men kan også findes i Chile, Sibirien og Kina.

 

Vent venligst ...