Mors dag - historien og traditionerne

Traditionen for Mors Dag har rødder helt tilbage til 1600-tallet og var oprindelig en kristen tradition, hvor børn og unge fik fri for arbejde, den fjerde søndag i fasten, så de kunne besøge sognets største kirke eller katedral, kaldet Mothering Church. På den måde kunne hele familien samles én gang om året i den samme kirke og fejre deres tro. Den samme tradition fandtes i Skotland - her hed den bare Carling Sunday. Begge steder var traditionen ved at uddø, da en amerikansk tradition overtog, og gav dagen sit nye navn Mothers Day, Mors Dag.

Fornyelse fra USA
Mors Dag blev opfundet i USA i 1872 af den amerikanske forfatter og kvindevalgretsforkæmper Julia Ward Howe. Det var hendes mening, at dagen skulle bruges på at udbrede budskabet om fred og kærlighed i verden. En anden amerikansk kvinde ved navn Anna Jarvis udviklede dagen til at handle om mødre, da hun gerne ville hædre sin egen mor, men hurtigt blev traditionen udbredt, og Mors Dag har været en officiel amerikansk helligdag siden 1914.

Mors dag kom til Danmark i 1929

Traditionen med at fejre Mors Dag kom først til Danmark i 1929, da rigsdagsbetjent Christian Svenningsen bragte traditionen med sig hjem fra 1. Verdenskrig, hvor han havde kæmpet i den amerikanske hær. Her havde Christian hørt om traditionen, og han besluttede, at den skulle have endnu mere betydning i Danmark. Derfor opfordrede han til, at man også samlede penge ind, på Mors Dag, og gav pengene til krigsenker, der havde mistet en søn i krig.

Fejres stadig den dag i dag
I dag samles fortsat penge ind til Mødrehjælpen på Mors Dag, og dagen markeres blandt andre af porcelænsfabrikken, Bing og Grøndahl, der hvert år udgiver en Mors Dag Platte og har gjort det siden 1969.

Ellers er dagen i dag mest kendetegnet med blomster og forkælelsesgaver til mødre i hele landet, og hvad er mere oplagt end at give mor et smukt smykke eller et flot ur i gave på Mors Dag.

Mors dag de næste 10 år:

Søndag 13. maj 2018
Søndag 12. maj 2019
Søndag 10. maj 2020
Søndag 9. maj 2021
Søndag 8. maj 2022
Søndag 14. maj 2023
Søndag 12. maj 2024
Søndag 11. maj 2025
Søndag 10. maj 2026
Søndag 9. maj 2027
 

Vent venligst ...