Smykkepleje - vedligeholdelse, rengøring og pleje af smykker og ure

Smykkepleje og pleje af smykker og ure

Smykker og ure holder sig bedst, hvis de jævnligt renses og plejes. Samtidig er det vigtigt at opbevare smykker og ure separat, gerne i et smykkeskrin med stofpolstring i hvert rum, så de ikke laver skader på hinanden under opbevaring eller på rejsen.

Her er en stribe gode råd og guides til, hvordan du vedligeholder dine smykker og ure, så de holder længst muligt og altid er smukke.

Du kan købe smykkeplejeprodukter på Plaza.dk her >>

Smykker
- Både guld og sølv er bløde materialer, så du skal derfor lade dine smykker ligge i smykkeskrinet, når du laver havearbejde, går til motion, er i svømmehallen, tager brusebad, gør rent eller går i sauna.

- Ligesom havearbejde og fitness, er der også andre ting, der kan skade dine smykker. Det kan være kemikalier fra rengøringsmidler, parfume, pudder, creme, neglelakfjerner, hårspray og olier. Vent derfor med at tage dine smykker på, til du er helt færdig med ovennævnte produkter. På den måde bevarer du dine smykker smukke længst muligt.

- Opbevar altid dine smykker adskilt fra hinanden, så de ikke ridser eller skrammer hinanden, når du tager dem frem eller er på rejse. Diamanter er meget hårde og kan nemt ridse metaller, perler og halvædelstene. Opbevar dine smykker i et smykkeskrin med polstring eller blødt stof i hvert rum.

Smykker, der er forgyldte eller forsølvede er endnu mere sarte over for slag og skrammer.

Guldsmykker
- Guld er et ødelmatel, der stort set ikke påvirkes andre luftarter eller kemikalier. Dog kan f.eks. klorholdige rengøringsmidler gøre guldet mat, og i sjældne tilfælde ødelægge guldets flotte glans.

Rengør dine guldsmykker ved at lægge dem i et vandbad med varmt vand og en smule opvaskemiddel. Børst smykkes med en ren tandbørste og tør til sidst med et blødt klæde eller en klud. Nogle mener, at det er mere effektivt at rense guldsmykker med løgsaft, som skal sidde på smykket i tre timer, før smykket skylles af i rent vand, men hvis smykket har små afkroge, kan det være svært at fjerne løglugten, så det kan ikke anbefales. Så må du hellere bruge et decideret guldrens produkt, som du også kan købe her i webshoppen.

For at undgå at ridse dine guldsmykker, kan du med fordel pakke hvert enkelt smykke ind i et stykke rispapir eller et lille stykke blødt klæde.

Sølvsmykker
- Sølv er meget mere sårbart end guld og kan nemt misfarves eller oxidere. Derfor skal du pleje dine sølvsmykker oftere end dine guldsmykker, og du skal være mere opmærksom på, hvilke midler sølvet kommer i kontakt med. Rengøringsmidler, klormidler og syreholdige midler kan alle beskadige dine sølvsmykker.

Hvis sølvsmykket kun er lidt anløbet, kan det rengøres på samme måde som guldsmykker, altså med varmt vand, opvaskemiddel og en blød tandbørste. Hvis smykker er mere anløbet eller oxideret, anbefales et professionelt sølvrenseprodukt, som du kan købe her i webshoppen.

Ligesom med guldsmykker, bør sølvsmykker opbevares i et smykkeskrin, pakket ind i rispapir eller stof, og adskilt fra andre smykker. Desuden kan sollys også misfarve sølvsmykker, så opbevar dem mørkt, når du ikke bruger dem.


Ædelsten og halvædelsten
- Ædelstene kan som udgangspunkt deles op i to kategorier alt efter hårdhed. De hårde ædelstene, som rubin, safir og diamant kan rengøres med ½ liter varmt vand, en spiseske salmiakspiritus og en teskefuld opvaskemiddel. Vask ædelstenen i blandingen og børst den med en blød tandbørste. Skyl efter med rigeligt med vand, så du sikrer dig, at kemikaliet er skyllet helt bort, inden du tager smykket i brug. Tør med en blød klud.

Halvædelstene som ametyst, turkis og månesten bør ikke udsættes for rengøringsmidler, men skal blot vaskes i varmt vand, tilsat en enkelt dråbe opvaskemiddel. Børst med en blød tandbørste og skyl efter med rigeligt med vand. Tør til sidst med en tør, blød klud.

Perler
- Uanset om dit smykke indeholder naturlige perler eller dyrkede perler, skal de behandles meget nænsomt. Perler er bløde og sårbare over for både kemikalier, parfume og shampoo.
Du rengør dine perler ved at aftørre dem med en blød tør klud uden brug af rengøringsmidler eller kemikalier af nogen som helst art. Hvis der er kommet skidt eller snavs på perlerne, kun du benytte en let opvredet klud med lunt vand og tørre efter med en tør blød klud.

Ligesom med guld og sølvsmykker, skal du opbevare perler separat fra andre smykker og gerne pakket ind i et klæde, fløjl eller læder. Du kan også opbevare perlerne i æsken fra guldsmeden, hvis denne er foret.

Ure
- Ure bruges ikke kun som et praktisk redskab til at fortælle tiden, men det bruges lige så ofte som et smykke eller modetilbehør. Ure laves i mange forskellige materialer og kvaliteter, og det er vigtigt at sætte sig ind i urets specifikationer, inden man rengør eller plejer uret. Der er f.eks. stor forskel på "vandafvisende", "vandtæt" og "vandbeskyttende".

Vandafvisende betyder, at uret kan tåle enkelte vandstænk, men ikke at uret er vandtæt.
Vandtæt betyder, oftest, at uret kan tåle vand og ikke bliver ødelagt, hvis man ved en fejl tager det på i bad, eller falder i vandet med uret på
Vandbeskyttet (efterfulgt af en ATM betegnelse) betyder oftest, at uret kan bruges i vand, f.eks. som dykkerur eller svømmeur.

Der findes dog undtagelser for ovenstående betegnelser, så det er derfor vigtigt at sætte sig grundigt ind i urets specifikationer, da forkert brug af uret sjældent er dækket af garantien.

Rengør dit ur med en tør, blød klud og brug aldrig kemikalier eller rengøringsmidler, da de kan angribe forskellige områder af uret. Hvis uret er vandbeskyttet, kan man desuden skylle uret med vand og børste det med en blød tandbørste.

Hvis du benytter dit vandbeskyttede ur i svømmehallen, er det vigtigt, at uret skylles grundigt bagefter, så rester af klor fra badevandet skylles væk.

Hvis uret skal have skiftet batteri, skal du lade en professionel gøre det, da uret risikerer at miste sin støv og vandtæthed, hvis det ikke åbnes og lukkes korrekt. Dykkerure skal oftest tryktestes efter batteriskifte, og det er noget som din lokale guldsmed kan gøre. Læs mere om batteriskift hos Plaza Ure & Smykker her >>

Har du brug for mere...?
Få yderligere råd og vejledning til vedligeholdelse, rengøring og pleje af smykker samt batteriskift i dit ur hos din lokale Plaza butik. Find den nærmeste butik her >>

 

Vent venligst ...